Fa uns dies, us explicàvem en un post anterior en el nostre blog com d’una sortida a recollir fulles, per decorar la residència per la Castanyada, ho convertíem en una activitat terapèutica, o al revès, com un acció terapèutica la convertim en lúdica.
Avui us volem parlar de com convertim les activitats de la vida diària en accions terapèutiques. I ho farem posant l’exemple d’un estenedor improvitzat.
Des de la fisioteràpia aplicada en geriatria, i seguint el model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP), cal buscar aquells moviments que siguin significatius, motivadors i que recordin moviments que els usuaris hagin i continuïn fent.
Tal i com veiem en les imatges que acompanyen aquest post, veurem diversos objectius i postures que comporta fer aquest moviment, des de diferents vessants:
Des de la vessant física: què ens permet des de la vesant física realitzar aquest tipus d’exercici:
.- Movilitzar de forma activa les espatlles i els braços.
.- Treballar el control de tronc al separar l’esquena de la cadira de rodes.
.- Treball oculomotriu de mans i braços.
.- Treball de coordinació i també resistència a l’esforç.
.- Al ser un moviment “conegut” ajuda als residents a reconeixa’l i realitzar-ho de forma més fàcil.
Des de la vessant psicològica:I què ens aporta a la vessant psicològica de la persona?
.- Treballem la reminiscència, donat que anteriorment (i per desgràcia encara sovint actualment) les dones eren les encarregades d’estendre al roba.
.- Cultiva el sentiment d’utilitat i d’autoestima.
.- És un exercici motivador al veure una tasca realitzada.
Des de l’experiència dels anys dedicats a la fisioteràpia aplicada a la gent gran, ens hem adonat i sabem del cert, que quan una activitat, un exercici terapèutic, sigui més afí als gustos, activitats, records dels residents, més fàcil és que el resident el realitzi, l’apliqui i no es cansi de fer-ho.
Per això, és bàsic que, a banda de l’exploració física pertinent que realitzem a cada resident, també preguntem a què es dedicava, quines son les seves aficions, de què ha treballat, si feia esport, activitats diverses. Tot això per tal de poder perfilar al màxim les activitats i exercicis a realitzar amb el usuari.
Això sí, sempre amb la sevacol·laboració. Sense l’opinió i la voluntat del resident, no es pot avançar.
Equip de fisioteràpia.
Allegra residencial