Considerada l’epidemia del segle XXI, està comprovat que la solitud en tercera edat provoca dependència i mort entre les persones que la pateixen.
Tal i com l’educadora i pedagoga Lourdes Bermejo ens descriu la solitud en la vellesa, describint-la com “una experiència subjectiva que es produeix quan no ens sentim satisfets o quan les nostres relacions no són suficients o no són com esperàvem que fossin”.
Aquesta frase remarca la importància d’un abordatge des de tots els àmbits de la persona per a prevenir-la.
Però, hi ha diferents causes que provoquen la solitud?. I el que és més important, com combatre-la o prevenir-la?. Segueixi llegint el nostre article per a obtenir més informació.
Causes de la solitud en tercera edat
Si tenim en compte, com comentàvem anteriorment, que es precisa un abordatge multifactorial per a combatre la solitud, aquesta prové de moltes causes, que es poden donar a la vegada o una de sola.
Solitud en tercera edat, una malaltia actual
La condició física, amb un entorn limitat pot provocar que la persona perdi relacions socials i afavoreixi que es senti sola.
No sentir-se sol ni comprés, amb la parella o la familia també és font de solitud. La desaparició dels èssers estimats, familia i amistats, augmenta de forma clara la sensació de sentir-se sol.
Segons l’ estudi realizat en 2009 per la Universitat de Granada sobre la solitud en tercera edad, es distingeixen 4 tipus de solitud:
- Familiar: És una solitud que es produeix quan la persona gran no troba suport en la seva familia o no la troba idònia a les seves necessitats.
- Conjugal: Sigui per la manca de l’èsser estimat o per la pèrdua de l’amor, el impacte emocional en aquesta etapa és molt important i directament afecta a la sensació de solitud.
- Social: Es produeix per manca de interaccions socials per part de la persona gran. Sigui per una augment de la timidesa, sigui per un entorn limitat, és un dels tipus de solitud més preocupant arrel a la seva afectació a diferents àmbits de la persona.
- Solitud per crisi existencial: Apareix quan la persona perd el seu sentit de vida, el per a què segueix viu. Sovint passa davant de la pèrdua d’autonomia física o moral, la persona no troba motius per seguir vivint provocant un aïllament progressiu.
Com evitar la solitud en tercera edad
La solitud en tercera edat s’ha convertit en un fenòmen cada cop més extens en la societat actual, i sobretot entre la nostra gent gran. Trobar solucions múltiples i adaptades a la persona és el treball que des d’administracions i entitats privades estan duent a terme per evitar el seu augment.
Hi ha diverses maneres de lluitar contra la solitud, mirem les més comunes.
Activitats en grup i Clubs d’activitats per a tercera edat
Els clubs i casals per a persones de la tercera edat són centres pensats i gestionats per les mateixes persones grans.
A Catalunya, existeix la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, FATEC, que gestiona la majoría de clubs i casals, donant servei i diferents propostes a les persones grans.
Des de sortides i excursions, passant per activitats tant lúdiques com saludables, clubs de lectura, acompanyament, educació i consultoría, els clubs i casals realitzen una funció primordial per evitar la solitud dels avis i àvies en els barris de les nostres ciutats i pobles.
Centres de dia
Un centre de dia és un servei especialitzat en l’atenció a les persones grans i les seves necessitats.
La socialització és clau per evitar la solitud
Existeix servei tant dins d’una residència de gent gran com de forma independent. En aquest servei l’objectiu essencial es aconseguir que la persona gran sigui el més independent possible.
Poder tornar a casa per dormir com també els caps de setmana, afavoreix a aconseguir una rutina. I amb això mantenir i promocionar les relacions socials, bàsiques per evitar la solitud.
Flexibilitat horària, adaptació a les necessitats de l’entorn són dos de les millors opcions per a contractar un servei de centre de dia.
Residències i apartaments tutelats
Una residència d’avis és un centre per atendre a persones grans en modaltat d’estada, temporal o definitiva. S’atenen a persones que dormen en el centre i precisen ajuda al ser dependents.
El personal està especializat en el tracte a avis i en cobrir les seves necessitats. Entre elles, evitar la solitud mitjançant tota un bateria d’activitats, tant lúdiques com terapèutiques.
En canvi, els apartaments tutelats és un servei diferent. Són pisos adaptats i pensats per a persones més grans de 65 anys i autònomes. Dins de la quota del lloguer entren serveis tant sanitaris, com de seguretat o bé lúdics.
En aquests apartaments es creen comunitats de veïns que ajuden a evitar la solitud i a mantenir velles relacions socials i a crear-ne de noves.
Està en les nostres mans evitar la solitud en tercera edat. Construïm un futur milor junts.