La burocràcia per a sol·licitar l’ajut a la dependència sol ser un maldecap.
Controlar tots els papers, informes, detalls, administracions, etc, no afavareix a sol·licitar l’ajut de forma ràpida i àgil, A més, es sòl iniciar el tràmit quan la situació no es sostenible i l’ajut urgeix.
L’objectiu principal d’aquest article es donar les claus per a que el tràmit sigui el més senzill i pla possible, i així poder tenir la resposta de l’administració l’abans posisble (un mínim de 6 mesos, segons situació de la persona i comunitat autònoma on resideix)
Mirem com es sol·licita la Llei de dependència i a conèixer una mica millor la llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que és el nom real de dita llei.
Què és la llei de la dependència?
La mal anomenada llei de dependència és una llei que contempla una sèrie de serveis, ajuts i prestacions per a ciutadanes i ciutadans que acrediten necessitar-les. Persones en situació de dependència i que precisen ajuts per a la seva autonomia personal.
La Llei defineix autonomia personal com la “capacitat de controlar, adoptar i prendre per pròpia iniciativa decisions personals, així com desenvolupar les activtats bàsiques de la vida diària”.
Per tant, la llei defineix dependència com “el caràcter permanent en que es troben les persones que, per raons derivades de l’edat, la malaltia o la discapacitat, i lligades a la manca o la pèrdua d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, precisan de l’atenció d’altres persones o ajudes importants”.
La malaltia d’Alzheimer o la malaltia de Parkinson, en el cas de les persones grans, són una de les causes de dependència de la nostra societat. És important en aquests casos conèixer com poder arribar a dites ajudes i sol·licitar l’ajut de dependència.
És precís demananr ajut a professionals per a sol·lcitar el grau de dependència
A on anar per iniciar els tràmits d’ajut a la dependència?
Els ajuts a la dependència poden sol·licitar-se en dues administracions diferents:
- En els serveis socials municipals
- En els centres d’atenció primària
Tant en un lloc com a l’altre, finalment serà una treballadora social qui valorarà la situació de la persona i oferirà l’ajut i orientació a la sol·licitut dels tràmits.
Després començarà el procés de recopilació d’informació amb diferents informes per a finalment realitzar un PIA (Programa Individual d’Atenció), amb les ajudes que la persona precisa, segons les seves necessitats.
Qui la pot sol·licitar?
Sol·licitar l’ajut de dependència la pot realitzar les següents persones:
- La persona dependent
- Un familiar directe de la persona a valorar
- Un representant legal del dependent
- I la pròpia Administració Pública, mitjançant una treballadora social.
No obstant, cal cumplir amb dos condicions necessàries:
- Tenir una situació de dependència estable (o sigui, no transitòria), sigui el grau de dependència que sigui.
- Estar empadronat en la comunitat autònoma on es sol·licita l’ajut.
Atenció, cal tenir en compte que en funció de cada comunitat autònoma hi ha la possibilitat de demanar altres requisits, doncs la llei marca el mínim i és competència de cada comunitat regular l’accés a ls ajuts. Li recomanem que consulti els requisits de la seva comunitat autònoma per a sol·licitar l’ajut de dependència.
Com s’obté el reconeixament del grau de dependència?
Recordant que cada comunitat autònoma pot sol·licitar els documents que consideri, els següents són els més habituals:
- Si el dependent té representant legal, acreditació de la representació i fotocòpia del DNI.
- Certificat d’empadronament.
- Darrera declaració de la renta o un document acreditatiu de las rentes rebudes.
- Informe social, el·laborat pels Serveis Socials corresponents.
- Informe de salut on es recollin les principals dades de diagnòstics mèdics, com també aquells relacionats amb les Activitats Bàsiques de la Vida Diària (ABVD).
Una vegada presentada la documentació i la sol·licitut, l’administració pertinentt contactarà amb la persona per a realitzar una valoració en el seu domicili habitual.
Amb aquesta valoració, l’equip de valoració decidirà quina és el grau de dependència de la persona, i amb ell les possibles ajudes a les que pot accedir. Comentar que el grau de dependència és vàlid en tot l’estat espanyol.
Els graus de dependència són els següents:
- Grau I: dependència moderada. La persona precisa d’ajut, mínim un cop al dia, per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.
- Grau II: dependència severa. La persona necessita, entre dues i tres vegades al dia, ajuda d’altres per a les activitats bàsiques de la vida diària. Encara no requereix la presència continuada d’una persona cuidadora.
- Grau III: gran dependència. La persona necessita ajuda per a diferents activitats de la vida diària més de tres cops al dia i la presència continuada d’una persona cuidadora.
El grau de dependència és revisable, donat que les persones evolucionen en les seves necessitats d’ajut, i aquesta revisió la pot sol·lcitar la mateixa persona, un familiar, un representant legal o l’administració.
Documentació necessària
Veiem amb més detall la documentació que més es sol·licita per a la valoració:
- Sol·licitut de reconeixament de grau de dependència.
- Certificat d’empadronament.
- Informe de salut: realizat pel metge de capçalera o l’especialista pertinenet.
- Informe social: que el facilitarà el treballador social del seu centre de serveis socials (en els dos informes és molt important especificar la capacitat de la personas per a realizar les AVDB)
- En cas de tenir grau de discapacitat, el document que ho acredita.
- Declaració de l’impost sobre patrimoni (en cas d’estar obligat).
- Consentiment per a consultar les dades personals com:
- NIF sol·licitant.
- NIF representant, si precisa.
- Declaració de la renta de l’any anterior.
- Certificat de pensions del darrer any.
Quina clase d’ajudes es poden optar segons grau de dependència?
Com deiem anteriorment, una vegada realitzat el PIA amb la persona, familiars i/o representant legal, es procedirà a decidir les ajudes pertinents.
En el PIA, es concretarà els serveis i/o prestacions econòmiques necessaris, per a la persona segons les seves necessitats, el seu entorn familiar i social i la disponibilitat dels serveis.
Les prestacions són diverses i van desde serveis amb la teleassistència, ajut a domicilis, plaça en un centre de dia, fins a ajuts econòmics.
Cal tenir en compte que el plaç de ressolució de les prestacions sòl ser llarg, tot i que la Llei marca un plaç màxim de 6 mesos. Depenent d ela comunitwat autònoma on es resideix, superarà en molt o en poc aquests 6 mesos.
La comunicació del grau es realitza amb un correu certificat i amb un acús de rebut de la persona sol·lcitant, o del seu representant legal( en cas de necessitar-ho).
En Allegra, tenim un equip de treballadores socials que l’atendran davant qualsevol dubte que pugui tenir al respecte. No ho dubti, contacti amb nosaltres.