La socialització en persones grans és la millor vacuna contra la soledat.
La soledat es considerada en aquest segle XXI com una malaltia, crea dependència i afavoreix el desenvolupament malalties físiques i mentals.
Per tant, evitar-la de les persones grans és un objetiu principal per les institucions que cuiden als avis.
A més, és necesari tenir en compte que una persona es pugui sentir sola estant rodejada de gent.
És imprescindible doncs, conoèixer a la persona en profunditat per tenir un equilibri entre el seu espai privat i públic.
En aquest artícle les hi parlarem de la socialització en persones grans i cóm es realitza en una residència, en aquest cas a Allegra. Passin i llegeixin.
La importància de la socialització a la tercera edat
Aristòtil ja deia que l’hombe és un èsser social per natura. Els sociòlegs,psicòlegs, filòsofs i tota ciència que estudia al èsser humà defineix a l’home com un èsser que precisa d’altres per desenvolupar-se al màxim.
Veiem a la socialització en les escoles a diari. La notem en els nostres entorns, ja sigui feina o oci, sigui en família o amb amics.
Aleshores, ¿Hem de seguir socialitzant-nos d’avis? La resposta ve sola, necessariament sí.
Socialització clau per un envelliment actiu
La necessitat de compartir, de rodejar-se de semblants ja deiem que ve inherent a la nostra condició humana.
Però si llegim aquest article que ens adverteix del perill de la soledat en avis, ja no hi ha dubtes.
L’article presentat comenta i explica com la soledat afecta al nostre èsser en tots els seus camps: físic, cognitiu, social i espiritual.
I la socialització en persones grans és la gran mesura de prevenció contra tot això.
Recordem la saviesa popular i les seves dites, nascudes de l’experiència de centenars d’anys, amb la frase “viure és compartir”. Aquí està la clau de tot
Els beneficis de la socialització en la edat madura
Igual que la soledat afecta a tots els àmbits de l’èsser humà, els beneficis de la socialització en persones grans tambè es noten en tots ells.
¿I quins són? Aqui els hi deixem un petit llistat:
- Disminueix els símtomes de malalties, com per exemple les malalties cròniques, aconseguint inclós la sensació de disminució de dolor.
- Aconseguir un envelliment actiu, i sobretot, de qualitat, gaudint al màxim d’aquesta etapa de la vida.
- Evita l’aparició de malalties mentals com ara la depressió, al mantenir a la persona en un estat d’ànimo alt i òptim per afrontar el dia a dia.
- Desenvolupa l’aprenantatge de capacitats noves o refrescar les ja adquirides . El contacte amb els demés ens dona aprenantatges continuament.
- Treball de memòria no només individual si no tambè colectiva mitjançant la parla i les converses.
Amb aquest petit llistat podem concloure que els beneficis de la socialitzación en els nostres avis són molts i de gran qualitat.
El millor de tot és que per realitzar la socialització en persones de la tercera edat no es necessita una forta inversió, ni tampoc activitats complicades o díficils d’explicar.
El joc com a eina de socialització
Solsament una condició: que a la persona li motivi. Si té motivació, si li agrada, l’activitat funcionarà.
Veiem quines activitats i de quina manera realitzar-les, tenim a la nostra disposicó en el proper capítol.
Activitats que afavoreixen les relacions socials dels avis
Com podem imaginar, les activitats per afavorir les relacions socials de les persones grans aniran vinculades amb els camps d’actuació de la persona.
Dites relacions socials hauran de tenir aspectes físics i tindràn un component cognitiu i tambè social.
Tant és així que una activitat física col·lectiva, en la que les persones que participen tinguin una condició funcional semblant afavorirà a la sociolització i tambè a l’adherència a l’activitat física.
El ball, la música com element favoridor, produeix no només una activitat, si no també a l’ànima, mitjançant el goig de ballar, evocant a la persona gran records que van al amnet i al cos.
Les activitats lúdiques, com el bingo, diferents jocs de taula, fins i tot lús de videojocs interactiu com la Wii, ajuden a mantenir el caràcter de diversió i també de competició.
Sortides culturals, com anar al cinema, al teatre, veure museus, és una altre manera molt bona de realitzar activitats que afavoreixin la socialització en persones grans.
Allegra i Vitamagna afavoreixen la socialitzación de la nostra gent gran
Coneixedors com som del què significa fer-se gran i de les seves atencions, el personal d’Allegra sabem potenciar la socialització amb la necessitat de combinar-la amb moments íntims.
La música potenciadora de la socialització
Remarcar que la disposició arquitectònica d’Allegra beneficia i molt la socialització: espais oberts, lluminossos i acollidors donen excel·lents oportunitats per relacionar-se amb familiars i amics.
L’atenció a l’avi, basada en la valoració integral geriàtrica, i l’elaboració de la seva història de vida, permet a l’equip de professionals d’Allegra dissenyar un programa d’atenció que permeti tant la relació social com els moments d’intimidad.
L’amplio ventall d’activitats d’Allegra, tant terapèutiques com lúdiques, que els tècnics experts en la tercera edat ha dissenyat, proporciona un valor segur per a que l’avi gaudeixi d’una socialització òptima.
Un exemple clar són les activitats realtzades amb música, o les activitats d’ animació sociocultural,
A la vista d’aquest article tenim clar que la socialització en persones grans és la base per a gaudir de la vellesa una etapa de la vida que també mereix la pena viure-la intensament.