Fa un temps ja us vam parlar de la disfàgia en un anterior post al blog a l’hora de parlar de texturitzats
Però sabem ben bé que és la disfàgia? És coneix com a disfàgia qualsevol dificultat o molèstia a l’hora d’empassar aliments, siguin sòlids o líquids. Aquest problema pot arribar a afectar fins a un 60% de les persones amb edat avançada.
A qui pot afectar? Primordialment a:
-
Persones amb edat avançada.
-
Persones que han sofert un accident vascular cerebral.
-
Persones que pateixen la Malaltia de Parkinson.
-
Persones que pateixen la Malaltia d’ Alzheimer i depressions greus.
-
Persones que pateixen càncer de gola i/o boca.
Què ens pot provocar la disfàgia? Doncs les dues situacions següents:
-
Deshidratació i desnutrició.
-
Ennuegament i/o el pas dels aliments o líquids cap als pulmons (broncoaspiració) que poden originar infeccions respiratòries.
Com podem detectar si algú té disfàgia? Com la podem identificar?Doncs tenint en compte els següents símptomes que hi apareixen:
-
Molèstia o dolor a l’empassar.
-
Augment del temps que dura la deglució amb una masticació prolongada.
-
Sensació de embús a la gola.
-
Necessitat d’empassar repetides vegades.
-
Carraspera contínua.
-
Ennuegament amb aliments de determinades consistències.
-
Bronquitis o pneumònies de repetició.
Un cop ens trobem davant d’una persona amb disfàgia, us deixem 9 mesures higièniques i posturals per tal de fer una bona prevenció i facilitar una bona alimentació:
-
És important que a l’hora de menjar o beure, la persona estigui desperta i tranquil·la. S’aconsella que l’entorn també sigui tranquil i no hi hagin distraccions (evitar estar davant de la televisió, per exemple) .
-
La persona ha d’estar ben asseguda, amb l’esquena recta i, si és possible, amb el cap lleugerament inclinat cap al pit.
-
Si la persona està enllitada, hem d‘incorporar-la i assegurar-nos que té el cap inclinat cap el pit per tal de facilitar la deglució.
-
Ens hem de posicionar a l’alçada dels seus ulls per tal d’evitar que aixequi el cap per mirar-nos.
-
Evitar que la persona parli mentre estar menjant.
-
Ens hem d’assegurar que la persona hagi empassat l’aliment o el líquid abans de tornar a donar-li menjar o beure.
-
No seguir si la persona tus o treu el menjar.
-
Mantenir la persona asseguda almenys una hora després de menjar, així facilitem la digestió i evitarem el retorn del menjar.
-
Sempre que quedin restes de menjar a la boca, els hem de retirar per evitar ennuegaments.
I ara, us deixem un seguit de recomanacions dietètiques per tenir una bona alimentació:
-
Cal adaptar la textura dels aliments sòlids (triturats) i dels líquids per aconseguir una alimentació segura, per tal d’evitar ennuegaments i broncoaspiracions.
-
Si tenim problemes a l’hora de prendre líquids, cal utilitzar espessidors. N’hi ha tres tipus segons el nivell d’afectació: nèctar, mel i pudding. En el cas d’Allegra, utilitzem espessidors de gust neutre o amb gust a llimona o taronja.
-
En el cas de la llet, la podem espessir amb galetes, pa de pessic, cereals, per tal que la seva deglució sigui més segura.
-
Evitar les dobles textures (líquid i sòlid en un mateix plat).
-
Preparar aliments que ajudin a la persona a fer un bol alimentari que sigui fàcil i segur d’empassar.
-
Realitzar menjars variats per mantenir tots els nutrients i que tinguin un gust, aspecte i olor agradables.
-
Evitar els aliments que al mossegar-los desprenguin líquids com per exemple la síndria, taronja o el meló.
Per qualsevol dubte, no dubteu a contactar amb nosaltres. A Allegra i Vitamagna, de Sabadell, estem a la vostre servei, sempre compromesos amb la gent gran.
Tamara García
Responsable Higiènic Sanitari
Allegra