Però no pensem que els petits gestos, com ara aixecar-nos d’una cadira, faciliten i ens ajuden a poder tenir un bon envelliment, sempre i quan aquest gest el realitzem de forma correcte.
Tots aquells moviments del dia a dia, aquells moviments que normalment realitzem sense pensar gaire, si els fem de forma que ens protegim l’esquena i estalviem esforços, ajudena tenir un envelliment actiu i a sentir-nos més autònoms.
Avui ens centrarem a com ens hem d’aixecar de la cadira. I mirarem d’explicar-ho de la forma més senzilla, seguint cinc consells essencials:
- Primer de tot, cal seure en seientsque tinguin reposa braços, que no s’enfonsin ni que siguin molt baixos, per tal de poder-nos facilitar el moviment d’aixecar-se i de seure.
- Per tal d’aixecar-nos cal que ens posem a la punta de la cadira, posar els dos peus al terra i les mans en els reposa braços.
- Quan fem el impuls d’aixecar-nos, cal que desplacem el cos cap endavant, dirigint el cap endavant, i fent força amb les cames i les mans.
- Si el que volem es seure, primer ens hem d’apropar al màxim a la cadira, sentir els seients a les cames, agafar-se amb les mans als reposa braços i seure de forma lenta i controlada, sense deixar-nos caure.
- Un cop asseguts, l’esquena ha d’estar ben recolzada en el seient, tenir els peus al terra i sobretot no creuar les cames per tal de no afavorir problemes de circulació sanguínia.
- Sovint volem posar els peus en alt, ja sigui per afavorir la circulació de la sang per les nostres cames o per estar més còmodes, però hem de tenir en compte que els genolls han d’estar ben recolzats per tal que la gravetat no faci que les articulacions pateixin.
L’equip assistencial d’Allegra té molt en compte que els petits gestos diaris, realitzats de forma correcte, ens ajuden a mantenir-nos actius i autònoms, i afavoreixen a un envelliment actiu, sa i satisfactori.
Com deia el personatge de TV3, el Capità Enciam, “Els petits gestos són poderosos”.