L’animació sociocultural en una residència és el conjunt d’estratègies i accions que tenen com a objectiu mantenir i/o millorar la qualitat de vida de les persones grans residents.
La responsable d’aquestes estratègies i accions és l’educadora social i/o l’animadora sociocultural. La primera és una diplomatura universitària, la segona un grau superior. En Allegra comptem amb les dues figures.
Existeix una àmplia gamma d‘activitats i propostes que engloben a la persona: des de jocs a sessions d’estimulació, passant per sortides del centre, tallers de manualitats, etc.
En Allegra, ens ajudem de la música per realitzar, també, activitats socioculturals a la recerca del màxim benefici per als nostres residents.
Què és i en què consisteix la musicoteràpia?
La majoria de persones, al llarg de la nostra vida, hem tingut vinculacions amb la música, ja sigui ballant, anant a concerts, participant en una coral, o cantant sota la dutxa.
Aquesta vinculació ens porta records i emocions que perduren en el temps a causa que es graven a foc en la nostra memòria més interna, la memòria emocional, i que perdura encara que sofrim algun tipus de malaltia neurodegenerativa, resultant idònia com part de les teràpies contra l’Alzheimer.
Per tant, l’ús de la música, i els seus elements com el so, el ritme o la melodia ens aporten grans beneficis i avantatges ta
La música com eix integrador
nt físics com a emocionals, espirituals i cognitives.
Cal recordar que aquest ús de la música és tan antic com la mateixa humanitat, doncs fa segles que les mares calmen als seus fills mitjançant les cançons de bressol.
Amb la música sentim, experimentem plaure, ens comuniquem i al mateix temps ens ajuda a enfortir els vincles afectius i de integració amb el nostre entorn social.
Com deia Plató “la música és per a l’ànima el que la gimnàstica al cos”
La música en les activitats d’animació sociocultural
Des de l’equip de professionals d’Allegra l’ús de la música és indispensable, tant per a les activitats on participa tota la residència, per exemple les festes d’aniversaris o la celebració del Nadal, com per a la intervenció en petits grups o individual.
Tanmateix, aquest programa dirigit a la tercera edat, inclou tant als residents que estan en règim de llarga estada, com als usuaris dels serveis del centre de dia, fet que suma a la integració de l’adult en la residència.
Com dèiem abans, la música té un gran poder estimulant i evocador, per la qual cosa el seu ús en actuacions amb persones de la tercera edat afectades per alguna demència és del tot beneficiós.
Concretament, la nostra actuació amb usuaris afectats d’un deteriorament cognitiu avançat o amb trastorns de la conducta, setmanalment realitzem sessions de música amb instruments i altres materials, incorporant també el ball amb els que poden moure’s.
En el cas d’usuaris afectats de deterioraments cognitius més lleus, la música ens permet reforçar l‘estimulació del llenguatge en recordar i cantar lletres de cançons, seguir un ritme concret o bé parar esment a moments determinats.
També ens ajuda a recordar i evocar moments de la seva vida, donant temps i espai perquè la persona pugui explicar-los i reviure’ls, facilitant un envelliment saludable i ric.
Objectiu prioritari: l’atenció biopsicosocial
Dins de l’atenció a la tercera edat, en Allegra i des de les activitats d’animació sociocultural per a persones grans, es dóna prioritat a cobrir a tots els aspectes rellevants del ser humà, tant la seva salut, educació i integració en el centre.
Per això, amb la música en les nostres activitats pretenem:
• Millorar l’afectivitat, la conducta, la percepció, la motricitat i la comunicació.
• Fomentar l’expressió de sentiments i emocions
• Promoure el coneixement, integració i relació entre els residents, així com el sentiment de pertinença al grup
• Augmentar l’autoestima
• Afavorir el desenvolupament del llenguatge
• Estimular la memòria i l’emoció
. Desenvolupar un envelliment saludable
Per aconseguir aquests objectius hem de tenir en compte diversos factors en desenvolupar el programa d’atenció amb música:
• Un repertori musical significatiu i personal.
• Crear un ambient tranquil i acollidor per desenvolupar l’activitat.
• Un espai idoni segons activitat.
• Avisar amb anterioritat a l’equip de la planta per preparar l’ambient i la sala.
Activitat sociocultural individual, model Allegra
Es pot realitzar aquest programa de forma individual? Efectivament, es pot i a Allegra diem que es deu.
Som una residència per a la tercera edat que apostem en l’atenció centrada en la persona, busquem tot el que tenim a la nostra disposició per afavorir i donar la màxima qualitat de vida, un envelliment actiu i saludable, procurant aconseguir moments íntims i únics.
Sabem de la necessitat de l’ésser humà de tenir relacions socials, de tenir moments d’oci, moments lúdics que li facin sentir-se ben amb si mateix i amb l’entorn.
Audicions individuals en Allegra
Per això, des de fa un temps, el nostre equip realitza audicions musicals individualitzades amb l’ajuda d’auriculars i ipods, amb la música especial de cada resident.
Aquestes audicions duren uns 30 minuts i es realitzen de forma setmanal en cada unitat. Es realitzen a dies alterns i combinant de fer-los al matí o a la tarda, segons el moment més idoni per a cada persona.
I quins beneficis ens porten aquestes audicions? :
• Disminució o millora dels possibles estats d’ansietat i la desorientació.
• Desenvolupament de l’expressió emocional.
• Afavorir l’expressió de sentiments personals.
• Augmentar el sentiment de benestar i autoestima, i per tant la sensació de tenir bona salut.
• La persona gran connecta amb el seu passat, amb la seva identitat, la seva història sentint-se reconeguda.
. Cobrir la necessitat de sentir-se cuidat.
L’emoció: clau en les activitats d’animació sociocultural
La música, amb la seva poder demostrat d’augmentar la serotonina en sang (l’hormona de la felicitat) de provocar-nos plaure, de crear moments agradables, ens demostra que l’emoció, les emocions, són claus en les activitats d’animació sociocultural per a gent gran y per a cobrir les seves necessitats emocionals.
L’ésser humà per realitzar una activitat precisa d’una motivació, d’una “ganxo”, alguna cosa intangible que provoca les ganes de realitzar una activitat.
Amb el pas del temps, aquesta motivació, aquest ganxo costa més de trobar, o millor dit de deixar-ho sortir, de fer-li cas.
La manera que té l’ésser humà de trobar aquesta motivació, és l’emoció. L’emoció ens porta a moure’ns, a gaudir, a enganxar-nos a una acció.
En Allegra ho sabem bé i per tant tota activitat d’animació sociocultural utilitzem les emocions per aconseguir tant la motivació per realitzar l’activitat com l’adherència per repetir-la.