El menjar i el menú d’una residència d’avis és un dels eixos principals de l’atenció als seus usuaris. La nutrició és una peça clau en el procés d’envelliment saludable.
També hi ha molta controversia sobre la qualitat del menjar en les residències, com una polèmica molt viral a les xarxces a càrrerc del famós cuiner Chicote.
En aquest artcile parlem sobre la realitat de l’alimentació en una residència de avis i com es crean els menús. Llegeixi amb atenció.
El menú diari en una residència
El menú en una residència d’avis ha de tenir en compte diverses consideracions. La més important es tenir en compte que els canvis biològics i les possibles malalties poden afectar a l’alimentació de l’avi.
Tenint en compte que una bona alimentació provocarà un bon envelliment, és bàsico elaborar un menú en la residència el més adaptable possible a les necessitats dels residents.
Un bon menú en una residència s’ha d’ajustar a les següents recomenacions:
- Repartir el menjar en diferents presses. Per exemple: esmorçar. dinar, berenar, sopar i un resopó abans d’anar a dormir. Així es manté un bon ritme alimentari.
- Incloure diariament proteïnes, sigui per carn, peix o ous. Combinar-ho amnb hortalises crues i cuites; afegir dos peces de fruta, cítriques i no cítriques, i un tros de pa.
- Cuinar amb poca sal.
- Augmentar l’aport de vitamina D i de Calci, per alimentar bé als ossos. Miri la llista d’ aliments rics en vitamina D i els rics en Calci.
- Golosines,bolleria industrial, han de ser l’excepció i no pas la norma.
No sols es té en compte l’aliment, si no també la ingesta de líquids és important pel menú d’avis. Beure sovint i en petites quantitats és vital per l’organisme envellit.
Un bon menú alegra la vida
Quién decideix el què mengem?
Encara que hi hagi diversos professionals que intervenen en el menú de residències d’avis, no hem d’oblidar que qui té la decisió final és la mateixa persona.
Per això és important una bona informació i educació sanitària per a que la persona, en aquest caso l’avi, comprengui i apliqui una bona alimentació.
El menú especial de festa serveix per orientar en el temps
Principalment, són tres els profesionals que intervenen en la confecció del menú diari d’una residència d’avis:
- Medicina: El metge valora la interacció de fàrmacs, el nivell de nutrients en les analítiques i és qui procedeix a determinar si la persona precisa d’alguna dieta concreta.
- Nutricionista: És la persona que s’encarrega de l’elaboració del menú per a la majoría de persones, tenint en compte les necessitats dels avis d’una residència.
- Infermería/ gerocultores: Són les persones que porten el control de pes, les que veuen els efectes de la nutriciói i també qui ajuda a les persones depenents a menjar.
El que està clar és que en la residència, el menjar a escollir sempre serà saludable i òptim per a la persona gran.
Dietes i necessitats especials
El model d’atenció centrada a la persona també es feflecteix en aportar menús que s’adaptin tant a les necessitats vitals com als gustos de les persones.
No és una tasca fàcil. A poca gent li agrada el manjar sense sal o baix en caloríes. Adaptar aqeust tipus de menjar per faciltiar la ingesta és tot un repte.
En el menú de residència d’avis hi ha que contemplar la possibilitat de persones que siguin celíques. Amb el pas del temps s’ha observat una augment d’aquest trastorn alimentari, tal i com en parlàvem en un artícle anterior del nostre blog.
També la possible aparició de la disfàgia obliga a fer modificacions en els menús. Encara que darrerament amb l’aparició dels aliments texturizats facilita el mantenir gustos y millorar la presentació dels plats.
Festes i celebracions: menús especials
Un menú no és simplement un catàleg del que anem a menjar. Serveix també per a realitzar estimulació de tot tipus.
Per exemple, els menús especials dels dies festius ens ajuden a orientar a l’avi en l’època de l’any, en la festivitat, en el cicle de la vida anual.
El joc de sabors i gustos també ens ajuda a situar-nos en l’època de l’any, sobretot a l’utlitzar producte de temporada.
Exemple de menú d’hivern Allegra
Exemple de menú setmanal a Allegra
Tal i com diu la dita “val més una imatge que mil paraules”, en aquesta foto veuran un exemple del menú de la residència per a avis d’Allegra.
Segueix les pautes que hem comentat, donant la possibilitat a les persones de poder escollir el menú o bé sempre un altre plat alternatiu.