L’estimulació Basal és un concepte per al desenvolupament de persones greument discapacitades creat per Andreas Fröhlich als anys 70 a Alemanya. Segons A.Fröhlich, l’Estimulació Basal com a concepte, i no com a mètode o teràpia, ja que no hi ha res a “curar” és una forma de potenciació de la comunicació, la interacció i el desenvolupament orientada en totes les seves àrees a les necessitats bàsiques de l’ésser humà. És, doncs, una proposta ofertes significatives per a la persona mitjançant un “diàleg” basat en la proximitat corporal, l’escolta i l’intercanvi amb l’altre.
Es pràctica en persones que presenten dèficits importants a nivell sensoral, cognitiu i motriu.
L’Estimulació Basal és una forma de “cuidar” i “comunicar-se” amb persones que presenten discapacitats diferent dels mètodes convencionals per a fer-ho, com és el cas d’algunes persones de la tercera edat, si ens centrem en el nostre àmbit d’intervenció.
A la residència Allegra, es realitzen sessions individualitzades d’Estimulació Basal, aquestes es duen a terme a l’habitació per a garantir una màxima tranquil·litat, afavorint en tot moment el benestar del resident. Aquestes sessions es realitzen tres cops per setmana amb usuaris de la unitat de psicogeriatria on l’estat cognitiu està molt afectat.
L’objectiu principal de l’Estimulació basal és aconseguir la comunicació amb l’entorn mitjançant el “jo corporal”, el concepte del nostre cos, concepte que certes persones grans perden.
El terme “Basal” té el seu origen en les percepcions intrauterines bàsiques, la percepció somàtica, vibratòria i vestibular i la hipòtesi del desenvolupament perceptiu vinculat a aquestes tres àrees.
Les tècniques utilitzades en aquestes intervencions (sessions individuals d’estimulació basal) treballen aquestes àrees:
–Àrea somàtica: capacitat de sentir tot el cos a través de la pell. Possibilita una major orientació (tècniques de modelatge).
–Àrea vibratòria: afavoreix les sensacions internes sobre el nostre propi cos a partir d’ones vibratòries (estímuls vibratoris sobre el nostre cos).
–Àrea vestibular: basada en la idea que l’experiència amb la gravetat i la posició en l’espai formen part de les necessitats bàsiques de l’ésser humà (tècniques de balanceig).
Realitzar activitats de la vida diària (AVDB), com pot ser la higiene (dutxa), el vestit, etc, també afavoreixen l’estimulació en aquestes àrees, així com el benestar de la persona qui la rep, si aquestes activitats es realitzen d’una forma organitzada i tranquil·la.
En el nostre dia a dia observem amb satisfacció com els residents reaccionen positivament a aquesta tècnica i això ens satisfà molt.
Per dur a terme aquest mètode cal haver fet una formació específica i a Allegra comptem amb persones que s’han especialitzat en aquest teràpia.