Activitat de la vida diària |
Les activitats de la vida diària són aquestes que realitzem en el nostre dia a dia, moltes d’elles d’una forma automàtica.
Aquestes activitats formen part de la nostra identitat, i la seva realització està lligada als conceptes d’independència i autonomia.
De quines activitats estem parlant concretament? Dintre de les activitats de la vida diària bàsiques (AVDB) trobem les activitats de dutxa, vestit, alimentació, cura personal i ús wc.
Poder realitzar aquestes activitats augmenta la nostra autoestima i ens activa físicament, per tant, representen una part primordial en la nostra vida.
L’autonomia en la realització d’aquestes activitats determina el nivell de qualitat de vida.
Per aquest motiu, és important no deixar de treballar, no deixar que terceres persones les realitzin per nosaltres si encara, tot i que a poc a poc, les podem fer.
D’aquesta manera afavorirem el manteniment de l’estat físic i cuidarem la nostra autoestima, augmentant la nostra qualitat de vida.
Quan arribem a una certa edat, i veiem que ja no podem fer tantes coses, com la realització de tasques bàsiques, rentar-nos la cara, les mans o cordar-nos un botó, ens genera sentiments i pensaments negatius com “ja no serveixo ni per cordar-me un botó”.
Per tant, recuperar aquestes petites capacitats disminueix aquests sentiments i per tant augmenta la nostra autoestima.
Des del departament de Teràpia Ocupacional d’Allegra, es treballa per aconseguir el màxim d’autonomia en les persones a la nostra cura.
És per això que hem creat una nova activitat grupal, anomenada “activitat de destresa manual”, on treballem aquestes habilitats existents, i recuperem les que haguem pogut perdre degut a qualsevol patologia.
Per dur-la a terme, els residents fan servir diversos materials, on poden treballar el tornar a cordar botons, sabates, velcros, cremalleres, etc. Tant aquest material esmentat com altres dels que en disposen serveixen per a assolir els objectius de l’activitat de destresa manual.
I quins són aquests objectius?
-
Promoure el desenvolupament de destreses motores gruixudes i fines.
-
Fomentar el desenvolupament de destreses manuals.
-
Manteniment o millora de la resistència i tolerància física a través d’activitats graduades.
-
Mantenir/ millorar la realització de les AVDB diàries.
Us volem recordar que la teràpia ocupacional mitjançant l’anàlisi, avaluació, graduació i adaptació de les activitats, vol aconseguir facilitar la recuperació i/o manteniment de l’autonomia de les persones, eina essencial per a la seva salut i qualitat de vida.
Es per això que es crea aquest nou taller, per donar continuïtat a la tasca feta fins ara i amb la finalitat que els nostres residents puguin mantenir la màxima autonomia, sentir-se útils, sentir que poden recuperar el que havien perdut i aprendre de nou.
Marta Heredia
Terapeuta Ocupacional d’Allegra