Sovint es parla de l’atenció centrada en la persona i dels seus objectius, però, com ho apliquem en l’atenció directa des de l’àmbit sociocultural?. I, quins són els resultats?.
Cada vegada que ingressa un nou resident a Allegrahem de ser conscients del que deixa enrere. Casa seva, els seus records, objectes propis, espais familiars, fotos d’una vida … per començar una nova etapa en un lloc desconegut entre persones desconegudes, treballadors i residents, que de ben segur li produeixen incertesa, por, respecte i certa tristesa.
Des de l’àmbit socio-cultural a Allegra, ens preocupem de tenir cura de tots els detalls per preparar una bona adaptació.
Què hem de tenir en compte?
- La persona gran com a eix central de les intervencions.
- Les diferències individuals en les capacitats conservades, en les discapacitats i en l’envelliment.
- La història de vida, els diferents interessos ocupacionals i les preferències i desitjos en el seu dia a dia.
Què pretenem?
- Millores en la qualitat de vida i benestar.
- Llibertat d’elecció, respectar el propi projecte de vida, la dignitat i drets, els interessos i preferències.
- Promoure un envelliment actiu, autonomia i inclusió social.
- Mantenir habilitats, conservar i augmentar l’autoestima, fer que les persones grans se sentin útils en una etapa de la vida on sembla que ja ho han viscut tot, que ja no hi ha res a fer.
Des d’Allegra i Vitamagna, com a professionals en l’atenció directa a persones grans hem d’observar i identificar les seves capacitats, buscar eines per rescatar-les i fer-los conscients per estimular i enfortir la seva autoestima. Estar atents als canvis. Més enllà de les dificultats hem d’adonar-nos de les capacitats i hem de saber transmetre’ls-hi, així millorarem la percepció que tenen vers ells mateixos.
Adaptar les diferents activitats que els oferim als seus interessos, gustos i capacitats., treballar amb activitats relacionades amb les tasques domèstiques, amb la jardineria amb l’art, amb la costura, amb la literatura, entre d’altres són algunes de les tasques habituals per estimular i motivar els nostres residents.
Ara bé, aquest treball centrat en la persona requereix posar el focus en l’individu, en allò que el defineix i el diferencia. De fet, tenint com a eix sempre a la persona ens hem endut sorpreses meravelloses ja que també veiem en el nostre dia a dia com poden néixer noves aficions i com aquestes es poden convertir en el motiu i projecte de vida de la persona gran.
En aquest sentit no oblidarem mai l’afició a l’escriptura del Sr. Francesc que va néixer des de l’activitat dels tallers de memòria i que va desencadenar en un projecte vital en el qual cada setmana es feia un propòsit i escrivia un conte que es va anar publicant al facebook cada divendres.
Des de l’atenció centrada a la persona ens centrem en les potencialitats de les persones i no en la seva edat o en allò que ja no poden fer, tenir aquesta visió de que no s’ha de renunciar a res fa que des d’Allegra puguem acompanyar a les persones perquè segueixin desenvolupant el seu projecte de vida, motivant-los a fer-ho i a cercar nous interessos i activitats.
Montse Oristrell
Tècnica en Animació Socio-Cultural