La Diabetis és un trastorn metabòlic crònic que es produeix a causa d’una alteració en el metabolisme dels hidrats de carboni, relacionada amb la funció endocrina del pàncrees, i que provoca un augment del nivell de sucre a la sang.
Actualment, la diabetis i la seva comorbilitat constitueixen una de les preocupacions més grans en la Salut Pública.
Aquesta malaltia crònica té una prevalença molt elevada en la gent gran i és una de les causes més importants de síndromes geriàtrics que veiem en el nostre centre, com ara les caigudes, incontinències urinàries d’urgència, malnutrició, deterioraments congnitius vasculars i detriorament funcional.
És una malaltia recent? Doncs no, es coneix la seva existència des de l’època dels Faraons d’Egipte, molt abans de l’inici de l’era cristiana, arrel del descobriment d’un papir on es describien els diferents símptomes de la diabetis.
I existeixen diferents tipus de diabetis? Doncs sí, n’existeixen dos tipus diferents, però el més comú en els centres de gent gran és la del tipus II que es caracteritza per un mal funcionament dels receptors per captar insulina o bé per produir-la.
Què pot produir que patim aquest tipus de diabetis? Existeixen factors externs que predisposen a patir-la com són l’obesitat, el sedentarisme, la hipertensió arterial o bé una alimentació inadecuada.
Però també cal tenir en compte que aquesta malaltia també té un component genètic important, donat a que els descendents de persones amb diabetis tenen una predisposició més elevada a patir-la.
Què puc notar si ja tinc diabetis de tipus II? Si ja és té diagnòsticada la malaltia, els simptomes que podem notar poden ser els següents:
-
Cansament
-
Visió borrosa
-
Augment de la sensació de set
-
Sensació de fam a hores inisuals.
-
Pèrdua de pes
-
Increment de la necesidat d’orinar.
-
Augment del nombre de processos infecciossos.
-
Dolor o formigueig en mans i/o peus
I com m’hi puc afrontar? El primer que cal fer es rebre una bona educació sanitària sobre la malaltia, centrada sobre tot en dos aspectes:
.- L’alimentació: tenir clar que és el que podem i no podem menjar, vigilant sobre tot el consum de fregits, sucres, hidrats de carboni i aliments amb molts greixos i colesterol.
.-Evitar al màxim el sedentarisme, fent una activitat física adequada al nostre estat físic.
A Allegra tenim molt en compte aquest dos factors. Per això des de l’equip de infermeria vetllem per a que els nostres residents tinguin una alimentació adequada i equilibrada, amb varietat de gustos i textures que facilitin la seva ingesta.
I com no, el nostre equip de fisioteràpia vetlla per a que tots els residents tiguin una adequada activitat física.
Si amb l’aplicació d’aquestes mesures no és suficient per disminuir el nivell de sucre a la sang, caldrà prendre antidiabètics orals, i posteriorment l’administració d’insulina.
La diabetis pot provocar complicacions? Al ser una malaltia crònica i que pot desestabilitzar-se, ens podem trobar complicacions agudes o bé cròniques.
Dins de les agudes ens trobem amb la hiper o la hipoglicèmia, l’augment o disminució dels nivells normals de sucre en sang, que provoquen simptomes diferents.
En el cas de la hiperglicemia notarem nausees, vòmits, la boca molt seca i fins i tot dificultat per respirar.
En canvi en el cas de la hipoglicèmia, notarem que estem més nerviosos, més dèbils, notarem una sudoració més intensa, palidesa, taquicardia. En aquest cas, cal administrar sucre d’absorció ràpida, com caramels, mel, etc, o bé medicació per tal de recuperar el nivell adecuat de glicèmia.
Dintre de les complicacions cròniques per diabetis, ens podem trobar amb lapèrdua de visió, o bé les alteracions en el peu, tal i com vam parlar en un anterior post.
Arrel de la importància de la prevenció i detecció de la diabetis entre els nostres residents, el passat 28 d’abril, part de l’equip d’infermeria, la Tamara i la Montserrat, vam fer una xerrada informativa al nostre equip auxiliar per tal que puguin identificar i posar les mesures adecuades.
Com sempre, Allegra aprofitant la formació continua per millorar l’atenció als seus residents.
Tamara Garcia
Responsable Higiènico Sanitària Allegra