Efectivament, existeix la celiaquia en avis. Es de més difícil detecció i diagnòstic en l’edat adulta però amb l’avenç de la medicina, cada vegada és més fàcil la seva detecció.
Pero la celiaquia també afecta a adults i avis en forma habitual però en les persones grans es triga més en el seu diagnòstic perquè es sol confondre o associar amb d’altres malalties.
Conèixer quins són els seu símptomes i que podem fer davant la celiaquia en avis és l’eix d’aquest article.
Augment de diagnòstics a partir de 60 anys
Les xifres de celíacs en edat adulta han augmentat en els darrers anys i el 20% dels diagnòstics que es realitzen en edat adulta corresponen a persones de més de 60 anys, según señalan en la Asociación de Celiacos y Sensibles al Gluten de Madrid.
En les persones de més de 65 anys, la celiaquía és més comú en homes que en les dones.
És important que es diagnostiqui la celiaquía en els avis perque els seus símptomes poden ocasionar efectes a llarg plaç com problemes per a absorbir nutrients pels quals apareixen deficiències nuitricions. A més d’alteracions i danys en el nostre intestí prim.
Com expliquem en una anterior article del nostre blog, l’alimentació en avis és font de salut.
Símptomes de celiaquia en avis
Tener en cuenta el origen de los alimentos, crucial en celíacos
Els símptomes de la celiaquía en edat adulta són molt diferents als que presentan els nens celíacs i en moltes ocacions la celiaquia apareix en una versió silent, és a dir, asimptomàtica.
Aquest fet complica encara més el despertar la sospita i per tant començar les proves que podrien portar cap a un diagnòstico, i per tant a un tractament precoç.
El punt més important per a arribar a un diagnòstic de celiaquía consisteix, simplement, en tenir en compte que es pot produïr al teni davant una varietat de trets clínics. Dit d’una altre manera, tenir en compte els possibles símptomes de la malaltia.
- Episodis freqüents de cremor d’estòmac.
- Dolor i distensió abdominal
- Digestions lentes i feixugues
- Alteració de l’hàbit intestinal (diarrees i/o estrenyiment)
- Deficiència de vitamines i minerals amb la possibilitat d’aparició de malalties associades com anemia, osteoporosis, etc.
Normalment predominen els símptomes extra digestius, amb el que és més complicat despèrtar la sospita en el metge i a vegades aquesta arriba de la mà d’una analítica alterada o mitjançant dels estudis familiats que es fan quan apareix un celíac a la família.
En definitiva, arribar a determinar un diagnòstic final de celiaquia en avis és en el resultat d’una combinació de dades cl´ñiniques (analítiques, proves intestinals, etc) amb la posada en marxa d’una dieta sense gluten, observant els seus resultats.
L’alimentació com solució al trastorn
El tractament de la celiaquía consisteix en seguir una dieta estricta lliure de gluten de per vida.
El gluten és una proteïna que està present en alguns cereals como el blat, l’ordi, sègol, el triticale (híbrid de blat i sègol), kamut, espelta i en la civada.
Això permetrà una recuperació del funcionament de l’intestí, tant morfològicament como de procediments.
Un cop s’ha eliminat el gluten de la dieta, pot apreciar-se una millora en un parell de setmanes. Segons les dades estadísitiques, en uns mesos el pacient assoleix un bon estat nutricional.
Però atenció, poden passar dos anys fins que les proves clíniques siguin completemen normals.
L’ eliminació del gluten de la dieta no és senzill. Molts dels productes habituals del nostre menú diari estan en contacte d’una manera o altre amb algú tipus de cereal.
Tanmateix, auqest tipus de dieta suposo un sobrecost, arrel del major preu dels productes sense gluten– que pot provcar el fet de deixar aquest tipus de dieta/teràpia.
Al mateix temps es recoman, al principi del tractament, suprimir la lactosa, donat que es freqüent que la intolerància a la lactosa acompanyi a la celiaquia.
A més, cal tenir en compte que les pacients amb celiaquia se’ls hi afageix una dieta de suplements vitaminats i de ferro, per la deficiència que sol associar. Remarcar que el calci suplementari ha de formar part de dits complements.
En el cas dels avis, han de consumir menos cantidad de hidratos de carbono, evitant les pastes i els arrossos, creant bones receptes amb verdures fresques.
Evolució de la celiaquia en avis
Control de los alimentos para personas con celiaquia
Una vegada que la persona segueixi un tractament mitjançant una dieta estricta exempta de gluten, poden portar una vida normal, llarga i saludable.
Cal tenir en compte que per a que passi això, la persona no ha hagut de patir un dany irreversible abans que se li diagnostiqui la malaltia. Per això, la prevenció i detecció precoç és tan important.
Les persones celíaques han de tenir cura dels aliments que consumeixen. Les dades així ho indiquen: entre el 70% i el 80% dels productes alimentàris manufacturats contenen gluten.
Això es degut a que el gluten s’utlitza en l’elaboració de conservants, espesants, colorants, aromes i condiments i, per tant, pot estar present en salses, sopes, fiambres, reboçats, conserves, etcétera.
Avui per avui, es condisera una malaltia d’evolució benigna en la majoría dels casos un cop diagnosticada i retirat el gluten de la dieta.
Per tant, prevenció i dieta. Sempre consultar al metge o al nutricionista titulat.