- Aproximadament un 30% de les persones majors de 65 anys i un 50% de les majors de 80 anys, cauen com a mínim un cop a l’any.
- El 50% dels que cauen, tenen caigudes recurrents.
- Més del 70% pateixen algun tipus de dany.
- 1 de cada 10 persones pateixen fractura de maluc.
- El 90% de les fractures de maluc són conseqüència de caigudes.
- El 50% dels que pateixen alguna fractura no recuperen el seu estat funcional previ.
Factors que influeixen en les caigudes
Factors íntrínsecs
Activitat física per prevenir les caigudes
Factors extrínsecs
Aquests factors són els factors que no depenen directament de la persona. El terra, tant de casa com del carrer, i la il·luminació, tant els punts foscors com també enlluarnar-se, adaptació de la llar, terres lliscants per humitat o mullats.
I davant d’això, que podem fer?
Per sort, tenim un gran arsenal per poder fer moltíssimes coses per prevenir les caigudes en gent gran. Tant pels factors intrínsecs com extrínsecs.
Prevenció factors íntrínsecs
La primera acció que es pot fer per fer prevenció per les caigudes en gent gran és revisar i ajustar el nostre estil de vida.
Evitar el sedentarisme i tenir un envelliment actiu i saludable és la base d’una bona prevenció.
L’Organització Mundial de la Salut recomana realitzat activitat física diària, i en concret, fer entre 7000 i 8000 passes al dia per tenir un vida saludable.
L’ús d’ajudes tècniques com un bastó o caminador, com també tenir adaptacions a la llar ajuda a mantenir-se actiu i així prevenir el sedentarisme.
Fer una bona revisió de la vista i de l’oïda són cabdals per prevenir les caigudes en gent gran.
Prevenció factors extrínsecs
La prevenció dels factors extrínsecs de les caigudes comença per una bona adaptació de l’entorn, sobretot de la llar.
Una bona il·luminació, un bon ordre a la llar, limitar l’ús d’estores i tenir terres antilliscants són mesures bàsiques per reduir al màxim les possibilitats de patir caigudes en gent gran.
OTAGO, una activitat física demostrada científicament
Treball de enfortiment muscular
A Allegra ja fa uns mesos que estem treballant amb un mètode d’exercicis validat científicament, amb les persones que viuen a Vitamagna, els quals están tenint molt bona adaptació i están gaudint molt de les sessions ja que manifesten notar una millora en el seu estat físic.
- És un recurs integral dissenyat a Nova Zelanda i basat en evidència científica
- Amb l’objectiu de disminuir el nº de caigudes, millorar la força i l’equilibri.
- Consisteix en un programa d’exercicis, bàsicament destinat a les extremitats inferiors, de reforç muscular(amb pesos als turmells) i d‘equilibri amb diferents progressions en dificultat i pes, més un pla de camina
- Els millors resultats del programa els trobem a la població de més de 80 anys.
- Les sessions es poden realitzar en grup i/o individualment a domicili, obtenint millors resultats en sessions grupals.
- La sessions tenen una durada d‘uns 30 minuts (individual) i 1 hora (grupal). Es fan 3 sessions setmanals, els 2 dies que no hi ha sessió s’han de caminar 30 min.
- El més adequat seria fer 1 sessió setmanal grupal +2 sessions setmanals individuals a casa + caminada els dies intermedis.
- Ràtio de supervisió màxim 10 participants per 1 fisioterapeuta.
- Millora la qualitat de vida i disminueix la dependència i l’aïllament.
- Important, la continuïtat en el temps, tots els beneficis assolits es tornen a perdre de nou si l’individu deixa de fer exercici.
D’altra banda Allegra està realitzant unes col.laboracions amb l’Ajuntament de Sabadell dins el programa d’activitats per la gent gran, hem estat fent Tallers del programa Otago als Complexos de Gent Gran Sant Oleguer, Alexandra i aquest proper mes d’abril anirem al Complex del Parc Central, amb la intenció d’apropar la prevenció de caigudes a tota la gent gran de Sabadell.