Sol passar que ningú vol parlar sobre el document de voluntats anticipades. Parlar sobre el nostre final de vida no és agradable ni ens han preparat per a fer-ho.
Tot i que si ho pensem bé i , sobretot, pensem en el nostre entorn familiar, un document de voluntats anticipades es converteix en un regal d’amor. Un regal nascut de la reflexió, la comprensió i, com no, de l’amor.
Conèixer què és el document de voluntats anticipades, com funciona, com es realitza i a on es registra és la base de l’artícle que els oferim.
Document de voluntats anticipades per a gent gran
El DVA, o Document de voluntats anticipades, també se’l coneix com a Testament Vital i també com a instruccions prèvies.
Bàsicament, aquest document legal, realizat per una persona major d’edat, capacitada i que actua amb plena consciència i llibertat, recull les instruccions sobre les cures i tractaments sanitaris que es rebran en cas de no poder-se expressar lliurament.
Per a realitzar aquest document legal, és necessari que la persona gran estigui en plena possessió de les seves facultats. Així, es garenteix recollir de forma fidel el tracte que hom vol rebre en l’etapa de final de vida.
Informació que conté el document de voluntats anticipades
El DVA ha de contenir una sèrie de continguts mínims per a que sigui vàlid en les diferents comunitats autònomes. Volem remarcar la necessitat de revisar quina és la normativa de la comunitat autònoma on es trobi la persona per poder realitzar de forma correcte el DVA.
Veiem aquests continguts mínims:
- Els objectius vitals i valors perosnals que regeixen els moment finals de vida de la persona o d’altre situació en la que es pateixi una limitació física o mental greu.
- Instruccions clares sobre els límits de les cures i tractaments mèdicas que es desitgin rebre en dites circumstàncies.
- Reflectir el nomanament d’un o més representants.
- I les voluntats relatives a les accions a realitzar després del decés: donació d’organs, enterrament, incineració, etc.
A destacar que res del que contingui el DVA ha d’atemptar contra l’ordenament jurídic ni contra les bones pràctiques clíniques.
Formalització del Document de voluntats anticipades
Una vegada realitzat a consciència el DVA, és necessari que es formalitzi per a que tingui validesa jurídica i es pugui dur a terme, en cas de necessitat.
Hi ha diverses víes per a dur-lo a terme:
- Davant de notari, amb escriptura pública.
- Realitzant una declaració amb tres testimonis.
Hi ha que tenir en compte que els testimonis del document han de ser majors d’edat, capacitats i amb una relació que no sigui de parella: matrimoni, parella de fet, relació patrimonial o parentesc familiar fins a segon grau.
La figura del representant
El document de voluntats anticipades contempla la figura del representant. És la persona designada per l’autor o autora del DVA per a interaccionar amb l’equip sanitari i representants legals.
Varis aspectes a tenir en compte en relació a la figura del representant:
- Es pot designar a més d’un representant. Això pot ser útil si la primera persona escollida no pot representar-nos.
- És necessari comentar el Document de Voluntats Anticipades amb el representant i així assegurar-nos que, en cas necessari, transmetrà correctament les voluntats.
- La família ha de conèixer al respresentant, en el caso que sigui un amic o altre persona, per evitar possibles conflictes.
Qualsevol persona que no estigui incapacitada legalment, pot exercir com a representant, a excepció de:
- El notari amb qui s’ha fet la signatura del document.
- El funcionari o empleat públic encarregat del Registre de les instruccions prèvies.
- Els testimonis davant dels que es formalitza el document.
- El personal sanitari que ha d’aplicar les voluntats anticipades.
- Qualsevol persona que tingui una relació contractual amb la persona interessada.
El Document de Voluntats Anticipades s’utilitza exclussivament en cas que la persona ja no pugui expressar lliurament la seva voluntat. Dit DVA es pot modificar, substituir o anul·lar en qualsevol moment per part de la persona autora del mateix.
¿Què fer amb el document de voluntats anticipades?
Quan el DVA ja hagi estat redactat, existeixen dues maneres d’assegurar-se de ser utilitzat quan arribi el moment just:
- En cas d’haver registrat el DVA: el DVA, a l’estar registrat. estarà disponible pel centre de salut i l’equip de professionals. Si el document ha estat formalitzat davant notari, aquest es farà càrrec del seu registre. En el supòsit de realitzar-se davant de testimonis, o bé la mateixa persona bé el seu representant podrà registrar-ho (recordar que cada comunitat autònoma té el seu registre)
- Si el DVA no ha estat registrat. És important, llavors, assegurar-se de facilitar una còpia al responsable sanitari o al director de la residència, per incloure’l en l’historial mèdic i social.
Tant l’equip sanitari com social d’Allegra està preparat per dur a terme tant el compliment del document de voluntats anticipades de cada usuari com en l’assessorament per a realitzar-lo.