La disfàgia és una patología molt associada a la tercera edat. Les estadístiques així ho afirmen: s’estima que entre el 7 i el 20% de les persones més grans de 65 anys la pateixen.
Aquesta patología pot provocar un empitjorament de l’estat de salut i del propi procés d’envelliment, arrel que afecta una activitat clau: l’ alimentació en la tercera edat.
En l’àmbit residencial, la disfàgia és una de les patologiess més controlades i en les que més s’intervé. Aquí les estadístiques també ho indiquen, donat a que un 44% de les persones grans institucionalitzades tenen diagnòstic de disfàgia.
Continui llegint per conèixer-la més d’aprop.
Què entenem per disfàgia?
Bàsicament, la disfàgia és la dificultat a l’empassar. Aquesta patologia provoca problemes a l’empassar, sigui líquids i/o sòlids.
El procés de deglució, encara que no ho sembli, requereix de l’acció de diferents músculs i de la seva coordinació. Qualsevol afectació a nivell murcular, nerviós o articular pot provocar problemes a l’empassar.
Aquests problemes els podem resumir en dos:
- Dificultats per a formar el bol alimentici (part del menjar i líquid que empassem)
- Dificultats per a portar el bol alimentici a la boca de l’estòmac.
Important permetre que la persona gran mengi sola
Les causes poden ser variades.
Què causa la dificultat a l’empassar?
Com dèiem anteriorment, les causes poden ser múltiples. Tot i així les dividirem de la següent manera:
- Canvis físics relacionats amb l’edat: menys producció de sal·liva, canvis de to muscular en el procés de masticació, desajustos dentals, disminució de les onctraccions de l’esòfac, pèrdua de pes.
- Lessions anatòmiques de la zona de deglució: aparició de tumors, infeccions, inflamacions, cirugies, estrenyiments de laringe, faringe i esòfac.
- Malaltires neuromusculars: Alzheimer, Parkinson, Malaltia lateral amiotròfica, accident vascular cerebral, demències, diabetis mellitus.
Tot i que les causes, com podem veure, siguin variades, els símptomes de la disfàgia solen ser coincidentes. En el següent capítol veurem quins són i les formes de prevenir-los i tractar-los.
Símptomes i tractaments d’aquest trastorn
Detectar i interpretar de forma ràpida les senyals de patir disfàgia és molt important per realitzar un abordatge prematur.
Símptomes
Per aconseguir-ho, és necessari estar atents a diversos símptomes que l’avi por presentar:
- La persona gran comença a menjar de forma més lenta, molt més lent de l’habitual.
- Presenta dificultat per a masticar o moure el mejar dins la boca.
- No reté la sal·liva i babeig amb freqüència.
- Perd pes de forma regular.
- Deixa de menjar aliments que abans lia agradaven.
- Presenta restes de menjar a la boca quan acaba.
- Comenta que té dolor a l’empassar.
- Refusa líquids o aigua.
- Evita menjar amb més gent, i per tant es va aïllant.
- Pateix fogots enmig del menjar.
- S’ennuega i tus amb molta freqüència.
- I presenta infeccions respiratòries de forma continuada.
Davant d’aquests símptomes, tots o algún d’ells, és necessari la derivació i consulta amb el metge, sigui primer el de capçalera o directament l’especialista, per a tenir un bon diagnòstic.
El tractament ha d’ajustar-se a les causes que provoquens els símptomes. Tot i així, en persones grans, sigui quin sigui el símptoma, l’objectiu és el mateix: aconseguir que la persona gran es nutreixi correctament.
Per aconseguir aquesta bona nutrició i una buena hidratació i al mateix temps que s’evitin ennuagaments o aspiracions d’aliments en el sistema respiratori cal seguir unes mesures bàsiques.
Tractament
Un bon entorn ajuda a evitar la disfàgia
Les mesures a prendre no solsament es refereixen al tipus de menjar, si no també té en compte l’entorn, els estris, etc. MIrem quins són aquestes possibles mesures per a tractar-la i/o prevenir-la:
- Menjar en una ambient tranquil, sense distraccions. El menjar és òptim que duri entre 30 i 40 minuts, i smepre menjar a la mateixa hora.
- En la mesura del pòssible, permetre que l’avi mengi per si sol.
- Realitzar una bona higiene bucal: dents, pròtesis, llengua. Preferentement amb raspall de dents elèctric.
- La persona asseguda per a menjar a de tenir el cap i l’esquena al·lineada. Si està en el llit, incoporar-la en un angle de 60º entre cames i tronc.
- Evitar barrejar sòlids amb líquids.
- Posar poca quantitat de menjar, tant en el plat com en els estris.
- Jogar i experimentar amb els sabors, temperatures, textures etc.
- Utilitzar triturats o aliments texturitzats.
Prevenció i tractament de la disfàgia a Allegra
A Allegra, realitzem un treball en equip per a prevenir i tractar la disfàgia. En la nostra el·laboració del menú de la residència, tenim en comtpe preparar els aliments per a facilitar la ingesta a les persones grans afectades.
Entre el servei mèdic, infermeria i nutricionista, el·laboren un menú amb totes les garanties nutricionals per als nostres avis.
L’ús d’espesants pels líquids, com tambié l’ús de triturats, i més sovint l’ús de texturitzats, permeten treballar tant la prevenció de la disfàgia com l’estimulació de la memòria gustativa, reminiscència i sabors.
El nostre compromís amb les persones grans ens porta a treure aventatge d’una patologia com la disfàgia per treballar més aspectes de la nostra gent gran.