La diabetis en gent gran és una malaltia molt present i greu.
Com es sabut, la diabetis és una acumulació de sucre a la sang, un augment dels nivells de glucosa. L’organisme transforma molts aliments que consumim en sucre, amb l’objectiu d’assolir energia. Per a convertir aquest sucre en energia es necessita de insulina, una hormona segregada pel pàncrees i que evita els excessos de sucre a la sang.
Si una persona gran pateix de diabetis pot ser per tres causes: que no segregui suficient insulina, que no s’utlitzi la insulina de forma correcte o la combinació de totes dues. La diabetis en gent gran pot afectar de forma directa no només a l’estat de salut dels avis, sinò també a la seva funcionalitat i independència.
En aquest article veurem què provoca, quants tipus hi ha i com fer-hi front.
Com afecta la diabetis a la gent gran?
Amb el pas dels anys, el cos humà va experimentant tot una sèrie de canvis en el seu organisme, com per exemple l’alteració dels cicles de la son, una disminució dels reflexes, alteracions en les defenses davant de cossos extranys, etc.
Aquestes alteracions poden provocar l’aparició de malalties, més o menys greus, que comportin un augment de la fragilitat. La gent gran té un risc més elevat de comorbilitat, és a dir, que la suma de malalties afecti a la persona gran de forma més notòria que a d’altres, o també més desaperçabudes, donant símptomes que es considerin normals per l’edat.
És el cas de la diabetis, i concretament és el cas de la diabetis de tipus 2, que està demostrat científicament com la malaltia que afecta més als avis, arrel que els seus símptomes es solen confondre amb estats normals de la persona gran, infra diagnosticant la malaltia i perjudicant a l’ancià.
La bona alimentació ajuda a prevenir la diabetis.
Tipus de diabetis
Tal i com remarcan els experts, no es coneix la causa exacte de la diabetis arrel, sobretot, que hi ha diferents tipus de la mateixa i per tant diferents causes.
De fet, el moment d’ aparició de la diabetis, les seves causes i símptomes que presenten els malalts depén exclussivament del tipus de diabetis.
Veiem quants tipus de diabetis hi ha i les seves característiques més comuns.
Tipus 1
Està provocada per la destrucció de les cèl·lules productores de insulina. Solen aparèixer a la infància.
Es dona generalment en nens, encara que també en adolescents i adults. Es presenta de forma brusca i sovint sense antecedents familiars.
Tipus 2
És la més freqüent i també és en la que més es pot actuar des de la prevenció.
Apareix a l’edat adulta, i amb l’edat avançada la seva incidència augmenta. És unes 10 vegades més freqüent que la tipus 1. Es produeix una disminució de l’acció de la insulina, de forma que, encara que hi hagi molta, aquesta no pot actuar.
La principal causa de la seva aparició és l’obesitat. Quant més augmenta l’obesitat, més possibilitats de patir diabetis tipus 2.
Gestacional
En el procés d’embaràs, l’hormona de la insulina augmenta per a incrementar les reserves d’energia. Sovint, pot ser que aquest increment no es produeixi i aparegui la diabetis gestacional.
Sòl desaparèixer durant el part, tot i que les dones afectades tenen un major risc de patir diabetis de tipus 2 en un futur.
Altres tipus
Altres tipus poden ser les que apareixen per lesió directa del pàncrees, sigui per intervenció quirúrgica o per un procés infalmatori. També poden succeïr per genètica o per ús de determinats fàrmacs.
Símptomes de la diabetis en gent gran
Són diverses les símptomes d’una elevació de la glucosa a la sang. Entre elles:
- Augment de la sensació de set.
- Tenir sensació de molta fam.
- Increment de la necessitat d’orinar continuament, inclós de nit.
- Disminució de pes, tot i ingerir aliment de forma abundant.
- Elevada sensació de cansament.
- Alteració de la visió, concretament visió borrosa.
- Formigueig o endormiment de mans i peus.
- Infeccions fúngiques a la pell de forma reiterada.
Si l’augment de la glucosa a la sang és paulatí, com sòl passar en la diabetis tipus 2, poden passar anys fins a notar les símptomes.
L’exercici físic moderat és excel·lent per a controlar la diabetis en avis.
Consells per a persones grans amb diabetis
Un cop diagnosticada la diabetis, l’ancià pot seguir les següents indicacions per a controlar la malaltia:
- Portar un control dels nivells de glucosa a la sang. És important portar un control de l’evolució i ajust del tractament. 5 o 6 registres al dia és el correcte.
- Mantenir una dieta saludable i equilibrada. Menjar de forma regular i en companyia.
- Hidratar-se de forma adecuada. Beure de forma continuada, petites quantitats, moltes vegades al dia.
- Tenir una vida activa. Realitzar exercici moderat i regular ajuda a controlar els nivells de sucre a la sang. Es recomana anar a la fisioterapeuta per ajustar l’exercici a la condició física i funcional de la persona gran.
- Evitar l’automedicació. La combinació de fàrmacs sense control mèdic pot desajustar els nivells de glucosa i incrementar els efectes de la diabetis.
Es pot prevenir la diabetis en la gent gran?
A l’actualitat no es possible prevenir la diabetis tipus 1, tot i els múltiples intents que s’han fet.
La diabetis tipus 2, que és la més freqüent, sí es pot prevenir. Donat que la causa més important és l’obesitat, l’estil de vida afecta de forma clara.
Una bona prevenció de la diabetis en gent gran és una dieta equilibrada, combinada amb exercici físic i una vida activa.