La mare fa temps va venir a recuperar-se d’una operació. Ara ha necessitat ingressar novament. Abans ha volgut provar altres residències. En una ha estat 3 setmanes i a l’altre 10 dies per tornar a Allegra sense dubtar-ho.
Jordi Roma, Fill de la Sra. Dolors Molet
VEURE TESTIMONI VEURE TOTS
Triar una residència per al nostre familiar o per a nosaltres mateixos és una decisió complicada, amb molts aspectes a tenir en compte i una forta implicació emocional.
Segurament ha rebut molts consells sobre aquest tema. Des de Allegra li volem facilitar la decisió.
Els 10 Consells més útils
La nostra experiència en el sector, ens permet poder elaborar-li una llista dels 10 consells més útils en visitar una residència que li permetran triar amb més tranquil·litat. En ells es reflecteix totes les parts més importants d’una residència d’avis.
1. Observi l’espai físic de la residència
Fixi’s en l’amplitud de la residència, concretament en si és possible passar per tot el centre en cadira de rodes sense dificultats.
No perdi detall si les habitacions estan netes i ordenades com també si existeixen, i són accessibles, ajudes tècniques per facilitar la funcionalitat de les persones majors.
Visiti la residència en hores diferents del dia per poder observar si hi ha lluminositat suficient, tant d’exterior com d’interior (artificial).
2. Com són les activitats de la residència?
Pregunti pel pla d’activitats del centre, i concretament que tipus d’activitats realitzen, si hi ha varietat (cognitives, físiques i lúdiques), quantes hi ha al dia i a la setmana, que professionals les ofereixen i coordinen.
Saber el tipus, la durada i els professionals que organitzen les activitats li donarà una idea de l’estimulació, tant física, cognitiva i social que tens els residents.
3. Adaptabilitat de l’habitació
Pregunti si és possible condicionar l’habitació del resident segons la seva personalitat i gust (agafar quadre o portar alguna cosa de casa). La residència és el substitut de la llar, i és important sentir-se com a casa
Observi com és la identificació dels efectes personals dels residents i si es preserva la seva intimitat. Li donarà una gran informació sobre el respecte de la residència cap als seus usuaris.
4. Relació resident-personal de la residència
Pari esment en com es parlen els residents entre si, i sobretot, com és la relació i el tracte entre el personal i els residents. Un tracte amable i respectuós amb la persona, l’absència de crits, seran senyals de la bona professionalitat de l’equip de treballadors i el seu respecte cap a la persona gran.
5. Equip de professionals
Disposar d’un ampli equip de professionals és garantia de qualitat. Fixi’s si en l’equip de la residència estan tots aquests professionals:
- animador/a social
- educador/a social
- terapeuta ocupacional
- fisioterapeuta
- treballador social
- psicòleg/a
A part del llistat anterior, pregunti per si dits professionals estan especialitzats en el tracte de persones afectades per algun tipus de deterioració cognitiva.
6. Equip assistencial mèdic
Saber si l’equip mèdic està format per metge i infermera, si el metge ve tots els dies, si hi ha infermeria matí i tarda, són informacions que ens poden ser molt útils per poder triar amb garanties la residència.
7. Certificats de qualitat i de seguretat
Pregunti si la residència té algun certificat de qualitat, quin en concret, si ho té actualitzat. Una residència amb un certificat de qualitat amb revisió anual, és una residència que aposta per la qualitat i la millora de la seva intervenció envers els residents.
Saber si la residència té un pla d’emergències, certificat i actualitzat, li donarà la seguretat necessària de saber que la residència ser preocupa per la seguretat de tots els usuaris en qualsevol aspecte.
8. El Menú del menjar
Li aconsellem que no només es fixi en el tipus de menú del menjar que serveix la residència, sinó també en què sigui variat, i a poder ser si el producte és fresc o no.
Molt important, en aquest apartat, saber si el menjar es pot personalitzar. És a dir, si a part dels gustos del persona, es pot adaptar a la seva necessitats alimentàries.
També és important saber qui determina el menú, que tipus de professional és o bé és una decisió de diversos professionals.
9. Relació familiar-residència
Per a molts dels familiars, tenir informació de primera mà parteix de la residència del seu familiar és molt tranquil·litzador. Pregunti cada quant la residència fa arribar informes de l’estat de salut i emocional del resident, que vies de comunicació utilitza, cada quant temps.
La transparència en la informació és la demostració de la tranquil·litat i seguretat que té una residència en el tracte que dispensa als seus usuaris.
10. Sortides de la residència
Observar que la residència tingui jardins en l’exterior o interior del recinte de la residència, i si aquests són de fàcil accés per als residents.
També pregunti per la facilitat o no dels residents a poder sortir de la residència, a passejar a visitar amics, família etc. No perdre les seves relacions socials és bàsic per a la seva autoestima.
Vingui a conèixer-nos i visitar les nostres instal·lacions. Podrà parlar amb algun dels nostres de residents perquè li digui com se sent amb nosaltres, parlar amb família.
Finalment li facilitem un accés a una guia més completa, amb més consells, per poder triar de forma segura una residència.