El projecte de recerca tenia com a objectiu avaluar els efectes dels grups terapèutics en el benestar dels cuidadors de malalts en Alzheimer. És a dir que volia estudiar com pot influir el fet d’assistir a sessions de grups terapèutics en aquelles persones (cuidadors Informals) que tenen cura d’un familiar amb Malaltia d’Alzheimer en un estadi de deteriorament global moderat o greu. Dedicant una gran part del seu temps a quest fet.
Els grups terapèutics són grups de persones que acompanyades per un terapeuta estan disposades a compartir experiències de situacions similars, expressar sentiments, trobar solucions a determinades situacions que els permetin els uns amb els altres pensar i resoldre s conflictes.
Des d’Allegra vam difondrela informació per aconseguir persones que volguessin participar en aquest projecte, que volguessin formar part d’aquest grups terapèutics. Vàries persones van trobar molt interessant poder tenir aquesta experiència i van entrar a formar part del estudi.
D’aquest estudi doncs neix la relació de voluntariat amb a fundació Pascual Maragall de la Dolors (filla de la resident d’Allegra Sra. Encarna Guillén). Volem acabar aquesta entrada al Blog amb les seves paraules per explicar-nos la seva experiència:
“Més de 1.600 persones vam participar el 23 de setembre en la 1ª trobada de voluntaris, l’estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) per a la detecció precoç i la prevenció de l’Alzheimer de la Fundació Pasqual Maragall coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Malaltia, que va ser aquest diumenge, 21 de setembre,
L’organització va voler agrair la participació dels 2.500 voluntaris que formem part del projecte; tots ells, fills de malalts d’Alzheimer d’entre 45 i 75 anys. Tant el director general de la Fundació, Jordi Camí, com el de l’Obra Social La Caixa, Jaume Lanaspa, van posar l’accent en la necessitat d’invertir en recerca per aconseguir prevenir l’Alzheimer abans de detectar-ne els primers símptomes.
De moment, tots els participants de l’estudi -el més gran del món d’aquestes característiques- han passat per una avaluació cognitiva i genètica. D’aquests, un grup de 400 persones seran sotmeses a proves més específiques, com una punció lumbar.
Després de la xerrada del doctor Juan Domingo Gispert sobre la relació entre la genètica i l’Alzheimer, la presidenta de la fundació, Diana Garrigosa, i el seu marit i expresident, Pasqual Maragall, van pujar a l’escenari per agrair el suport dels participants de l’estudi. La seva filla Cristina Maragall, també voluntària, va explicar que la seva participació a l’estudi té com a objectiu garantir que les generacions futures es beneficiïn de la cura de l’Alzheimer.
Per mi és una satisfacció poder col-laborar en aquest projecte tan important i necessari per aquesta malaltia tan cruel.”
Dolors, filla d’Encarna Guillén (resident d’Allegra)