Segur que sovint heu sentit a parlar del poder de les olors. En aquest post coneixerem els beneficis de l’aromateràpia en gent gran.
A la nostra vida quotidiana sovint ens trobem amb herbes medicinals com el romaní, la camamilla, la sàlvia, la menta.
Però hem oblidat que al seu interior s’hi amaguen principis essencials molt beneficiosos pel nostre benestar.
En canvi, les antigues civilitzacions ho tenien molt present i durant molt temps els nostres avantpassats es curaven amb les essències extretes d’aquestes herbes, que prevenien i curaven malalties.
Un dels exemples més clars el tindríem en l’estrès que és, sense cap mena de dubte, el major enemic, en l’actualitat, del nostre equilibri energètic.
A Allegra apliquem algunes d’aquestes tècniques i coneixements ja que entenem que el seu ús pot contribuir al benestar de la gent gran.
Què és l’aromateràpia?
Olis esencials claus de l’aromateràpia
L’aromateràpia és la cerca del benestar i el desenvolupament del potencial humà mitjançant la utilizació dels olis essencials de les plantes.
Desde fa mil.lènis les essències han estat aprofitades per les seves propietats antisèptiques, antitòxiques, cicatritzants, antiparasitàries, antirreumàtiques, tonificants, relaxants, i un llarg etc.
I utlitzen un dels sentits humans més primitius i arrelats en el cervell de l’èsser humà: l’olfacte.
Recordem que mitjançant l’olfacte hi ha olors que arriben de forma directe a emocions molt arrelades i básiques com la tristesa, l’alegria, la por o fins i tot la ràbia.
Només cal que tanquem el ulls i sentim l’olor dels llançols planxats per la mare: una sensació de tendresa envaeix el nostre cor.
La cerca de l’ús de l’aromateràpia en gent gran té aquestes dues vessants:
Ús dels beneficis de l’aromateràpia en gent gran per aconseguir equilibri emocional i físic duraders.
D’on provenen els olis essencials?
Els olis essencials utilitzats en aromateràpia provenen d’una gran varietat de fonts naturals, com poden ser les herbes i les flors.
El que potser no és coneix tant és que també es poden obtenir olis essencials de les fulles i les llavors. Com també de les closques i pells de fruits. I encara més, també de la fusta, de les arrels i fins i tot de les resines.
El treball per extreure l’oli és molt minuciós i tècnic. I cal una gran quantitat de material per treure l’oli essencial, d’aqui els seus preus elevats.
En canvi, el seu poder de benestar també és molt elevat.
Ús dels olis essencials.
Hem vist la base de l’aromateràpia i la seva aplicació en gent gran. També d’on provenen.
Potser no tenim tant clar que les essències naturals són substàncies molt potents que s’utilitzen seguint unes indicacions molt precises.
Les vies d’aplicació són essencialment dues: la via interna, és a dir, la ingesta oral, i la via externa, per inhalació, banys, massatges, cataplasmes, etc.
En el seu afany i compromís amb la gent gran d’Allegra, som conscients dels beneficis dels olis essencials i els incorporem als nostres tractaments diaris, siguin físics o cognitius.
En els tractaments físics, i concretament en la tècnica del massatge, afegim l’oli essencial a la nostra crema de massatge habitual o bé el barregem amb un oli de massatge (habitualment d’ametlles).
I en els tractaments congnitius, fem servir l’aromateràpia per cercar aquells records i aquelles emocions més profundes, més arrelades, més internes.
Indicacions dels olis essencials.
Massatges amb olis esencials bons per a gent gran
Tot oli esencial serveis per a tot? o bé cada oli serveix per una acció en concret? Cada oli essencial té una o més d’una indicació, no gaire més de dos o tres.
Els beneficis de l’aromateràpia en gent gran, els més clars segons la patologia és:
·Ansietat/estrés: Podem utilitzar vervena, flor de taronger, pi o gessamí.
·Arterioesclerosi: Ginebró o romaní.
·Artritis: Camamilla, romaní o sàlvia.
·Artròsi:Alcanfor, eucalipto, lavanda, camamilla, malaleuca o romaní.
·Circulatoris:Xipré o farigola.
·Depressió:Alfàbrega, flor de taronger, bergamota, gessamí, lavanda o menta entre d’altres.
·Dolors articulars: Calèndula, lavanda o romaní.
·Dolors musculars: Xipré, moraduix, romaní o farigola.
·Edemes ( per retenció de líquids): Ginebró, gerani, menta o romaní.
·Inflamació:Lavanda, camamilla o mirra.
·Insomni: Flor de taronger, lavanda, rosa, verbena o camamilla.
·Rampes: Alfàbrega, moraduix o lemongras.
·Reumatismes:Ginebró, eucalipto, romaní o moraduix.
Precaucions de l’aromateràpia en gent gran
Encara que siguin productes naturals, cal seguir una sèrie de precaucions per tal que els efectes de l’aromateràpia en gent gran tinguin més efectes.
Sobretot cal tenir molta cura amb la gent que pateix alèrgies. En aquests casos és aconsellable probar l’oli aplicant primer una goteta de l’oli diluït a la cara interna del canell i esperar 24h, per exemple, per observar si hi ha cap reacció.
És molt important aplicar l’oli esencial sempre diluït ja sigui amb la base d’oli d’ametlles o de crema hidratant, mai aplicar-lo directament sobre la pell ja que podria irritar-la.
I sobretot cal evitar el contacte amb els ulls o mucoses.
No és recomanable pendre el sol després de l’aplicació d’essències, ja que es podrien desencadenar reaccions cutànies de tipus fotoalèrgic.
Volem acabar aquest article, més enllà dels efectes que els olis essencials tenen sobre la salut, és important destacar les sensacions positives que genera l’experiència de l’aromateràpia en getn gran. Mitjançant el sentit de l’olfacte, ens envaeixen sensacions de benestar, harmonía i tranquilitat.