Tenir una alimentació saludable per a avis es assolir sa, saludable i actiu. Menjar de forma sana és de vital importància, no només en la vellesa, sino des de la primera infància.
Hi ha que valorar que l’alimentació en la vellesa requereix de característiques especials i amb un patró definit, per assolir la màxima qualitat de vida en els nostres avis.
Menjar bé és bàsic a qualsevol edat, però és en la infància i en la vellesa on l’alimentació és la clau per a gaudir d’una bona salut.
Conèixer a detall les claus de l’alimentació saludable per a avis és l’objectiu d’aquest article.
Característiques de l’alimentació en avis
Amb el pas dels anys, les necessitats alimentícies van variant. és quan apareix la necessitat de tenir una dieta equilibrada d’acord amb la nostre despesa energètica.
Existeix una necessitat de consumir determinades proteïnes, vitamines, fibres etc, per assegurar-nos una bona salut. També amb el pas dels anys existeixen canvis fisiològics i socials que afectin considerablement la base nutricional dels avis i per tant la seva alimentació.
Un exemple clar de com afecten els canvis fisiològics als avis en la seva alimentació és la pèrdua gradual de les peces dentals. Això comporta una reducció de la salibació i una dificultat en mossegar bé els aliments.
També hi ha una alteració dels sentits del gust i l’olfacte que també alteren la ingesta i les ganes de menjar per part de les persones grans.
Hi ha més factors que afectin al patró alimentici i ajuden a dificultar la ingesta com pot ser la disminució de massa muscular, que comporta una demanada menor d’aport energètic. O bé l’elevada presa de medicació que pot comportar una alteració de l’absorció dels nutrients.
L’alimentació és bàsic per a una vellesa sana i saludable
A partir de los 70 anys
Volem fer incís en l’edat dels 70 anys, doncs és una edat en el que es fa necessari revisar, i si es cal modificar, la pauta alimenticia, arrel dels canvis físicas i de vida.
Un exemple, és la recomenació d’una major consum d’aus, lasctis desnatats, ous, peixos, llegums i cereals integrals. I sobretot, que el consum de proteïnes siguin d’origen vegetal més que d’origen animal.
Si vosté es dedica a la cura de persones grans, ha de tenir en compte que per assolir una dieta equilibrada cal incloure-hi greixos i proteïnes, sempre en la seva justa mesura.
Per això és bàsic consultar al seu metge de referència o al seu nutricionista de confiança.
A mode de informació, per a una alimentació saludable per a avis, la dieta hauria d’incloure:
- Els greixos han de ser per sota del 25% de la dieta, eviatnt a tota costa producetes greixosos en sí. Cuinar més a la planxa.
- Referent a les proteïnes, mínim s’han d’inloure en un 20%, sobretot gràices als làctis desnatats i a l’augment del consum de peixos, reduint el consum de carn.
- A més, el consum de fuita, cereals i pasta en un 55%, sent necessari el consum d’aliments rics en minerals i vitamines A,B,C i D, presents en fruits secs, arròs, tubercles, fruites i/o verdures.
Consells dels experts per alimentar-se a la vellesa
Com hem anat comentant anteriorment, les persones grans necessiten menys energia i per tant consumeoixen menys caloríes.
Al mateix temps, precisen de consumir aliments en la mateixa quantitat de nutrients que les persones adultes. La base, segons els experts, és que el més important es escollir aliments que siguin variats i al mateix temps saludables. .
Les caloríes, sense valor, que aporten begudes com els refrescs i l’alcohol, o aliments com les patates freixides i els dolços, és de vital importància evitar-la a tota costa. Cal optar per aliments i begudes baixes en greixos i colesterol.
La piràmide de la dieta mediterrània és ideal per a l’alimentació saludable dels avis
Més consells a tenir en compte són els següents:
- Menjar menys quantitat però més sovint, i així facilitar una millor digestió.
- Preparar una menjar saludable però a més sabrós. Ajustar el sabor als gustos actuals de la persona gran per a facilitar la ingesta. Estar atents també a l’estètica del plat, per començar a menjar pels ulls.
- Evitar les fritures i els postres greixosos. És necessari escollir correctament els greicos a consumir.
- Tenir una vida activa i evitar el sedentarisme és bàsic també per ajudar a una bona digestió. Així enfortirem ossos, músculs i sistemes cardio respiratori i digestiu.
Per a tenir una bona alimentació saludable per a avis i assolir una bona qualitat de vida, segueixi els consells del seu metge o nutricionista.